lunes, 6 de junio de 2011

Activitat 2: Planificar una situació d’ aprenentatge amb TICs.

El nostre grup ha escollit com a projecte de treball la inclusió d’un estudi de gravació dins un centre escolar. Així, les activitats que proposam estan pensades per a què els alumnes coneguin les possibilitats d’aquesta eina mitjançant diferents tasques.

Com a proposta d’activitat col·laborativa: Creació d’una banda sonora per a un vídeo escollit per als alumnes.

Àrees que hi intervenen: Educació artística (Música).
Destinataris: Alumnes del 3r cicle de primària.

En la primera part d’aquest activitat, que es durà a terme a la sala d’ordinadors, els alumnes es dividiran en grups de 5 persones. Cadascun d’aquests grups haurà de navegar per Internet i escollir un vídeo per a crear-li una banda sonora. Escollit el vídeo, els alumnes crearan un esborrany de la seva banda sonora en què hi constarà l’estructura de l’obra i quins instruments hi intervendran. En el cas que el/la mestre/a doni el vistiplau, podran desenvolupar la idea dins l’aula de música. Fins aquí, els alumnes només hauran emprat les TICs per a cercar i escollir el vídeo. Una vegada fetes i revisades les composicions, els alumnes enregistraran les seves obres en el racó de gravació, amb el programa Audacity.

Per què Audacity?
Hem escollit aquest programa seguint els següents criteris:
- El programa és gratuït.
             - Es maneja fàcilment i, sota la supervisió del mestre, els mateixos alumnes podran dur a terme les tasques de producció.
             - Amb aquest programa no és necessària molta logística externa apart de l’ordinador.

Un cop enregistrada la música, els alumnes mesclaran les seves composicions musicals amb els vídeos que havien escollit. Per fer això, usaran el programa Windows Live Movie Maker, en el qual hi carregaran el vídeo, i hi inclouran la música enregistrada anteriorment.

Per què Windows Live Movie Maker?
Els criteris per escollir aquest programa són:
- El programa permet crear seqüències de fotos animades i inserir-hi música.
- És gratuït i no precisa descàrrega.
- És fàcil d’usar.

Amb aquesta activitat volem treballar una branca de l’àrea de música que, massa sovint, queda oblidada, la creació musical. En aquesta activitat, els programes d’enregistrament i creació de vídeos que hem escollit, ens ajuden a tancar el nostre projecte de feina i fer-lo significatiu per als alumnes.


Com a proposta d’activitat per parelles: Creació i musicalització d’una glosa.

Àrees que hi intervenen: Educació artística (Música) i Llengua Catalana, interdisciplinàriament.
Destinataris: Alumnes del segon cicle de primària.

L’activitat que presentam a continució és un projecte coordinat entre les àress de música i llengua catalana. Per tant, caldrà una reunió prèvia entre entre els professors responsables de les dues àrees. En l’hora de llengua catalana, els alumnes hauran après què és un glosa: les seves característiques, com crear-ne una, com recitar-les, etc. Atesa l’explicació, els alumnes es dividiran per grups i, seguint les pautes donades, en compondran una. Així com en l’activitat anterior havien de cercar vídeos per a crear-hi música a sobre, ara hauran de navegar per Internet i escollir una música que lligui amb la seva glosa com a música ambiental.

Seguidament, entrarà en joc l’estudi de gravació: els alumnes faran ús de l’estudi per enregistrar les seves gloses amb l’Audacity (els criteris d’elecció del programa són els mateixos que en l’activitat anterior). Amb el mateix programa, s’ajuntarà la música ambiental escollida amb l’enregistrament de la glosa, creant un sol document d’àudio.

Tot seguit, els alumnes usaran el programa Open Office Impress, programa dedicat a fer power points, amb el qual hauran de crear quatre diapositives, una amb cada vers de la glosa. En cadascuna de les diapositives, s’adjuntarà una imatge representativa del que digui la glosa. Per acabar, s’ajuntaran les diapositives amb l’àudio. Així, hauran crat un powerpoint amb imatge, lletra, i so d’una glosa pròpia.

Per què Open Office Impress?
Cal dir que, avui dia, la gran majoria d’ordinadors ja inclouen una aplicació de creació de powerpoint i qualsevol d’ells seria viable per a aquesta activitat. En qualsevol cas, nosaltres l’hem escollit perquè pensam que és de fàcil manejabilitat.

En el nostre grup pensam que l’àrea de música és perfecta per establir pons de transversalitat amb altres àrees. Per això, hem pensat aquesta activitat de creació de gloses, activitat que, en en principi, estaria més relacionada amb l’àrea de llengua catalana. Com en l’activitat anterior, les TIC’s ens han ajudat convertir una activitat en un projecte de feina i el més important, a donar-li un signifat conjunt.


Com a proposta d’activitat en gran grup: Creació d’un lipdub.

Àrees que hi intervenen: Educació artística (Música)
Destinataris: Alumnes del tercer cicle de primària.

L’activitat consisteix en la gravació d’un lipdub amb una música composta pels alumnes de sisè per a la setmana cultural. Primer de tot, Una vegada creada la cançó començarà l’ús de les TICs:
Encara en temps de classe es gravarà la cançó a l’estudi de gravació, i com ja hem dit ha de quedar una versió moguda i activa per a que la següent activitat sigui agradable.

Per què Audacity?
    - El programa és gratuït.
- És de fàcil interacció amb el programa.
- No és necessària logística externa apart de l’ordinador.

Es proposarà com a taller de setmana cultural la gravació d’un lipdub que serà voluntari per a tota l’escola i estirà dirigit pels alumnes de la classe en qüestió. Així els infants aprendran què és un lipdub i com fer-lo. Per a gravar necessitarem una càmera de vídeo i una minicadena per a què els participants escoltin la cançó i vagin actuant al vídeo, una vegada estigui enregistrat. Amb el programa mesclarem les imatges gravades amb la càmera llevant-li el so, i incloent-hi la cançó originalment enregistrada, per a què quedi el vídeo final.

Per què Windows Live Movie Maker?
- És un programa de muntatge de vídeos que permet inserir-hi música.
- És gratuït i va inclòs amb el vídeo.
- És fàcil d’usar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario